Paus Leo XIV

Met diep ontzag danken wij de almachtige God voor de verkiezing van kardinaal Robert Francis Prevost als de 267e paus van de Rooms-Katholieke Kerk.

Hij neemt de naam paus Leo XIV aan en wordt daarmee de eerste in Amerika geboren paus in de twee millennia lange geschiedenis van de Kerk.

De aankondiging werd gedaan op 8 mei 2025, nadat de traditionele witte rook uit de Sixtijnse Kapel opsteeg, wat het einde van het conclaaf betekende.

**Laat ons bidden:**

Hemelse Vader,
U heeft Uw dienaar, paus Leo XIV, verheven tot de zetel van Sint-Petrus.
Stort Uw overvloedige zegen over hem uit.
Leid door hem Uw pelgrimskerk langs het pad naar de hemel.
Schenk hem wijsheid om Uw wil te onderscheiden,
Moed om die te vervullen,
En liefde om Uw volk te hoeden met het Hart van Christus.

In deze tijd van overgang,
Breng vrede in onrustige harten,
Vreugde aan hen die lijden,
En hoop aan de vertwijfelden.

Moge hij een trouwe opvolger van Sint-Petrus zijn,
Een nederige dienaar van Uw Woord,
En een onbevreesde verkondiger van Uw goddelijke barmhartigheid en waarheid.
Versterk hem met de genade van de Heilige Geest,
Opdat hij de Kerk leidt in eenheid, heiligheid en trouw.

Wij vertrouwen hem toe aan de moederlijke zorg van de Heilige Maagd Maria,
En aan de gebeden van alle heiligen.
Door Christus, onze Heer. Amen.

Paus Leo XIV

Een leven van dienstbaarheid en pastorale toewijding

Geboren op 14 september 1955 in Chicago, Illinois, als zoon van Louis Marius Prevost en Mildred Martínez, groeide Robert Francis Prevost op in een cultureel rijke familie met Franse, Italiaanse en Spaanse wortels. Hij heeft twee broers: Louis Martín en John Joseph.

Hij studeerde Wiskunde en Filosofie aan Villanova University en behaalde zijn diploma in 1977. In datzelfde jaar trad hij toe tot het noviciaat van de Orde van Sint-Augustinus in Saint Louis, Missouri. Hij legde zijn eerste geloften af op 2 september 1978 en zijn eeuwige geloften op 29 augustus 1981. Zijn theologische opleiding vervolgde hij aan de Catholic Theological Union in Chicago, waar hij een diploma in theologie behaalde.

Op 27-jarige leeftijd werd hij naar Rome gestuurd om kerkelijk recht te studeren aan de Pauselijke Universiteit van Sint-Thomas van Aquino (het Angelicum). Daar behaalde hij in 1984 een licentiaat en in 1987 een doctoraat met een proefschrift getiteld: “De rol van de lokale prior in de Orde van Sint-Augustinus.” Hij werd priester gewijd op 19 juni 1982 in het Augustijns College van Sint-Monica in Rome door aartsbisschop Jean Jadot.

Na een korte periode van dienst in Chulucanas, Peru (1985–1986), wijdde hij meer dan tien jaar (1988–1999) aan missionair werk in Trujillo, Peru. Daar diende hij als gemeenschapsprior, vormingsdirecteur, rechterlijk vicaris en professor in kerkelijk recht, patristiek en moraaltheologie aan het Grootseminarie “San Carlos y San Marcelo.” Hij werkte ook in arme parochies, met name in Onze-Lieve-Vrouw Moeder van de Kerk, later de Sint-Rita-parochie.

In 1999 werd hij gekozen tot provinciaal prior van de Augustijnenprovincie “Moeder van Goede Raad” in Chicago. In 2001 werd hij verkozen tot prior-generaal van de gehele Augustijnenorde en verhuisde hij naar Rome, waar hij twee termijnen diende tot 2013, met wereldwijd leiderschap en pastorale begeleiding van de orde.

In oktober 2013 keerde hij terug naar Chicago om opnieuw dienst te doen in vorming en provinciaal leiderschap. Op 3 november 2014 werd hij door paus Franciscus benoemd tot apostolisch administrator van het bisdom Chiclayo in Peru. Hij werd tot bisschop gewijd op 12 december 2014 en formeel benoemd tot bisschop van Chiclayo op 26 september 2015. Tijdens deze periode werd hij ook Peruaans staatsburger, wat zijn diepe band met het Peruaanse volk weerspiegelt. Hij diende ook als tweede vicevoorzitter van de Peruaanse bisschoppenconferentie en was actief in meerdere Vaticaanse dicasteries.

Op 30 januari 2023 benoemde paus Franciscus hem tot prefect van het Dicasterie voor Bisschoppen en voorzitter van de Pauselijke Commissie voor Latijns-Amerika. Daarbij werd hij verheven tot aartsbisschop. Op 30 september 2023 werd hij tot kardinaal gecreëerd en kreeg hij het diaconaat van Sint-Monica toegewezen. Op 6 februari 2025 werd hij opgenomen in de orde van bisschoppen en kreeg hij het suburbicair bisdom Albano toegewezen, waarmee hij tot de hoogste rang binnen het College van Kardinalen behoort.

Paus Leo XIV spreekt vloeiend Engels, Spaans, Italiaans, Frans en Portugees, wat hem uitstekend positioneert om de universele Kerk te dienen.

Het conclaaf en de verkiezing

Het conclaaf van 2025 begon op 7 mei, met deelname van 133 kiesgerechtigde kardinalen. Na vier stemrondes werd op 8 mei 2025 om 18:08 uur (Romeinse tijd) de vereiste tweederdemeerderheid bereikt en verscheen er witte rook uit de Sixtijnse Kapel, wat de verkiezing van de nieuwe paus aankondigde.

Kardinaal Dominique Mamberti, protodiaken van het College van Kardinalen, kondigde de verkiezing aan met de traditionele woorden Habemus Papam, en introduceerde paus Leo XIV aan de gelovigen op het Sint-Pietersplein. In zijn eerste publieke woorden begroette hij de wereld met: “Vrede zij met u allen,” waarmee hij zijn voornemen uitdrukte om te leiden met een geest van eenheid en liefde.

Betekenis van de naam “Leo XIV”

Met de keuze voor de naam Leo XIV sluit de nieuwe paus zich aan bij een traditie van pausen die bekendstaan om hun theologische diepgang en maatschappelijke betrokkenheid. In het bijzonder paus Leo XIII (1878–1903), bekend van de encycliek Rerum Novarum over sociale rechtvaardigheid en de waardigheid van arbeid. De naamkeuze van Leo XIV zou een teken kunnen zijn van een vergelijkbare toewijding aan hedendaagse uitdagingen in het licht van de katholieke traditie.

Een pontificaat geworteld in traditie en nabijheid

Met zijn uitgebreide ervaring als missionaris, pastor, religieus overste, bisschop en Vaticaanse functionaris brengt paus Leo XIV een unieke combinatie van pastorale liefde en bestuurlijke wijsheid naar het ambt van Petrus. Zijn dienst in zowel de Amerika’s als de Romeinse Curie stelt hem in staat om de noden van de universele Kerk met nederigheid, inzicht en moed tegemoet te treden.

Als eerste paus afkomstig uit de Augustijnenorde, de eerste in de Verenigde Staten geboren paus, en als genaturaliseerd Peruaans staatsburger, is zijn verkiezing een historisch moment dat de steeds universelere aard van de Katholieke Kerk weerspiegelt. Van zijn leiderschap wordt verwacht dat het de missie van de Kerk voortzet in evangelisatie, pastorale zorg en verdediging van menselijke waardigheid over de hele wereld.

Moge de Heilige Geest paus Leo XIV leiden in zijn herderschap van het Volk van God, en moge zijn pontificaat rijke vruchten dragen voor de vernieuwing en eenheid van de Kerk.

Meer nieuws

Homilie van paus Leo XIV bij de Mis voor de Aanvang van het Petrusambt, Sint-Pietersplein, zondag 18 mei

Dierbare broeder Kardinalen, Broeders Bisschoppen en Priesters, Geachte autoriteiten en […]

Gezinsdag aan Zee 2025

Zaterdag 28 juni 2025 van 10:00 uur tot 18:00 uur. […]

Uit het pastoraal team 15-05-2025

Zorg voor de Schepping – Laudato Si’-week Tussen 16 en […]

Gedachte 15-05-2025

Het enige wat we voor altijd zullen behouden is hetgeen […]

Dauwtrappen 29 mei

Donderdag 29 mei is het Hemelvaartsdag en dan gaan we […]

Gospeldienst op Hemelvaartsdag

Donderdag 29 mei 2025 om 11:30 uur in de Grote […]

Stichting Emmaus uit Langeweg

De Leerhuisavond zal in het teken staan van de stichting […]

Caritas Meimaand Actie

  Actie voor de Voedselbank In mei 2025 organiseren de […]

Onder de groene linde...tussen 14 mei en 10 september

Vanaf woensdag 14 mei tot en met woensdag 10 september […]

Mei-viering

Donderdag 15 mei is er om 19.00 uur een Mei-viering […]

Caritas lunch

  Vrijdagmiddag 23 mei is er weer een Caritas-lunch waar […]

Inschrijven Nieuwsbrief

Als u 2 wekelijks de Nieuwsbrief van de parochie wilt […]