Werkgroepen en Vrijwilligers

Onze parochie wordt gedragen door veel vrijwilligers. Zij zijn actief in verschillende werkgroepen en functies binnen de geloofsgemeenschap maar staan ook ten dienste van de samenleving.

Er is zijn verschillende koren, 4 secretariaten, schoonmaaksters, teamondersteuners en werkgroepen voor de voorbereiding op het Doopsel, de Eerste Communie, het Vormsel, werkgroep Avondwake, parochiële Caritascommissie en een Bouwcommissie.

Vrijwilligers zijn ook actief in inloop- en ontmoetingsplaatsen samen met maatschappelijke organisaties.

Vrijwilligersbeleid

Het parochiebestuur voelt zich verantwoordelijk voor allen die hun persoonlijke inzet, kwaliteit en tijd geven voor de parochie en heeft veel waardering hiervoor. Het parochiebestuur probeert bij te dragen aan een goede werksfeer met de vrijwilligers en tussen de vrijwilligers onderling.

Het bestuur zorgt voor voldoende en veilige middelen, zodat de werkzaamheden goed kunnen worden verricht. De vrijwilligers zullen zich  bewust moeten zijn, dat zij hun werkzaamheden doen in dienst van het groter geheel en bereid moeten zijn om aanwijzingen op te volgen van verantwoordelijken. Alle vrijwilligers zijn, bij de uitoefening van hun parochiële werkzaamheden tegen ongevallen verzekerd. De vrijwilligers in de RK Kerk van Nederland zijn voor de WA- en ongevallenverzekering ondergebracht bij ‘Donatus’ indien er schade is ontstaan binnen de parochiële activiteit.

Grensoverschrijdend gedrag

Het parochiebestuur hecht er aan dat iedereen zich veilig voelt binnen onze parochie. Ook binnen een parochie kan soms sprake zijn van zg. grensoverschrijdend gedrag.  Onder grensoverschrijdend gedrag in de zin van artikel 5.2 van de Gedragscode Pastoraat wordt verstaan:
  • psychisch grensoverschrijdend gedrag, waaronder emotioneel misbruik;
  • fysiek grensoverschrijdend gedrag, waaronder mishandeling;
  • seksueel grensoverschrijdend gedrag, waaronder seksuele opmerkingen en aanrakingen, vertoon van aanstootgevend materiaal en seksueel misbruik;
  • verwaarlozing en/of het onthouden van zorg;
  • discriminatie;
  • schending van rechten;
  • financiële en materiële uitbuiting.

R.K. Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag

Wanneer je te maken hebt of hebt gehad met grensoverschrijdend gedrag binnen de Rooms-Katholieke Kerk en je wilt daarover met iemand praten, dan kun je contact opnemen met de vertrouwenspersoon van onze parochie via e-mail michael@augustinusparochiebereda.nl   of met het landelijke meldpunt grensoverschrijdend gedrag .

R.K. Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag
Goeman Borgesiuslaan 77