Voorjaar en Vasten
Stralend weer, een strak blauwe lucht, buiten nog wel een koude wind, maar langzaam wordt de tuin weer wat groener en de voorjaarsbloemen komen tot bloei.
Mussen en koolmeesjes vliegen af en aan en hebben een druk leventje zo te zien. We hebben zelfs al een enkele vlinder gespot. We worden allemaal blij en vrolijk van dit weer, we kunnen en gaan weer makkelijker naar buiten. Het wordt voorjaar. Inmiddels is de Vasten ook begonnen, na een Carnaval met prachtig weer. Zo’n mooi weer hebben we al heel lang niet meer gehad met Carnaval.
Tijdens de viering op de familiezondag ging pater Richard in gesprek met de kinderen en soms ook met de volwassenen in de kerk over de Vasten.
Wat is vasten, wat doe je om te vasten?
Voor mij betekent deze tijd, geen alcohol drinken, niet snoepen, geen gebak/koekjes eten, we eten al veel minder vlees de laatste jaren en vis op vrijdag is ook al lang de gewoonte. Daarnaast probeer ik extra aandacht te hebben voor mensen in de omgeving die dat nodig hebben. De gebruiken die ik genoemd heb, zijn van oudsher de gewoontes om te vasten. Mensen van mijn leeftijd kennen allemaal nog wel het vastentrommeltje, waar de snoepjes van de traktaties op school in gedaan werden tijdens de vasten. Tijdens de familiezondag waren er naast veel kinderen ook hun ouders aanwezig. Er kwamen nu heel andere manieren van vasten naar voren.
Meer bidden, minder actief zijn op sociale media, thuis meer meehelpen, minder gamen. Iedereen kreeg een briefje met daarop een aanwijzing wat je zou kunnen doen in de vasten. Een van de kinderen mag volgens het briefje tijdens de vasten niet gamen. Een behoorlijk zware opgave denk ik. Zijn reactie en die van zijn vader en oma, waren zoals te verwachten totaal anders.
Ik vind het bijzonder dat er tijdens die viering zo open over gesproken werd, want het is helemaal niet meer vanzelfsprekend om te vasten. Bijna gelijk met de Vasten is de Ramadan begonnen. Het valt mij altijd op dat daar veel opener over gesproken wordt en dat er in de media ook aandacht voor is, terwijl dat met de Vasten niet het geval is. In mijn beleving is het volgen van de Ramadan een vanzelfsprekendheid voor alle moslims, terwijl vasten dat niet is voor de katholieken.
Toch geeft het een goed gevoel te vasten, je bent in deze tijd bewuster bezig met je geloof. De stukjes bezinning die pater Richard via de app rondstuurt helpen om iedere dag even stil te staan bij zaken en gedachten waar je door het jaar minder mee bezig bent. Hoewel het niet altijd makkelijk is, probeer ik het ieder jaar toch weer vol te houden. Het mooie weer helpt wel. Het geeft een blij gevoel, er is verwondering over alles wat na een grijze en sombere tijd toch weer tot leven komt. Een teken van leven na de dood, dat in de natuur in deze periode heel goed zichtbaar is. Leven na de dood, dat is toch waar we in deze tijd naar op weg zijn. Dat is wat we vieren met Pasen.
Ik hoop en wens iedereen toe, dat met of zonder Vasten, deze periode een tijd is van bezinning, van nadenken over het leven. Dat dat ook op wereldniveau door mag dringen. Laten we daar samen voor bidden in deze tijd.
Uit het pastoraal team
Anja Wauben