Weihnachtsoratorium van Bach

Op 8 dec komt Jan Willem Scheurwater over het Weihnachtsoratorium van Bach

Deze kerstmuziek zit vol muzikale symboliek. Bach schreef zijn vocale kerkmuziek vooral in de eerste vijf jaren na zijn benoeming tot Thomascantor in Leipzig (1723): wekelijks een nieuwe cantate en daar tussendoor het Magnificat, de Johannes- en Mattheuspassion, motetten, etc. In 1734 componeert hij zijn Weihnachtsoratorium. Hij maakt voor dit werk gebruik van eenmalige composities voor koninklijke kroningen en verjaardagen uit de voorafgaande jaren. De meeste koren en aria’s zijn bewerkingen van eerdere, niet-religieuze composities, zogenaamde ‘parodieën’, die vaak zelfs beter dan het origineel zijn. Bij dit hergebruik geeft Bach een nieuwe dimensie aan de eerdere composities, die ook met terugwerkende kracht een andere glans krijgen. We zullen ook zien hoe een hedendaags choreograaf uitbeeldt hoe het Weihnachtsoratorium een heilige dans is rondom de geschiedenis van de geboorte van Jezus.

Vooraf wordt er gekookt. Iedereen kan mee-eten. Kerk open om 17:30 uur, om 18:00 uur gaan we aan tafel.  De kosten zijn € 5. Vooraf aanmelden via het secretariaat of via www.lucaskerk.nl/formulier

Deze activiteit is onderdeel van het Leerhuis -programma. Het volledige programma vind je hier.

Featured Image

Filmavond in het kader van de zeven werken van barmhartigheid

17 nov een filmavond in het kader van de zeven werken van barmhartigheid. Kapsalon Romy (de zieken verzorgen)

Met frisse tegenzin past oma Stine op haar kleindochter Romy omdat haar pas gescheiden dochter Margot moet werken. Oma, nog steeds actief als kapster, worstelt met beginnende Alzheimer. Romy vindt het niet leuk dat ze elke dag naar de kapsalon moet, maar alles wordt anders als oma Stine haar kleindochter in vertrouwen neemt over haar toenemende verwardheid. Dan realiseert Romy zich dat oma niet alleen op haar past, maar zij ook op oma. De band tussen de twee groeit terwijl oma steeds meer lijkt te veranderen: ze is liever dan anders, makkelijker, en ze vertelt over haar kindertijd in Denemarken. Romy staat oma zoveel mogelijk bij in het runnen van de kapsalon, maar als dat niet langer gaat trekt Romy haar eigen plan. Ze besluit oma’s grootste wens in vervulling te laten gaan.

Vooraf wordt er gekookt. Iedereen kan mee-eten. Kerk open om 17:30 uur, om 18:00 uur gaan we aan tafel.  De kosten zijn € 5. Vooraf aanmelden bij het secretariaat of via www.lucaskerk.nl/formulier

Groene theologie

20 oktober 2021 20 uur: Avond over Groene theologie. Gespreksleiding: ds. Joan van Kempen

U wordt van harte uitgenodigd om de avond over Groene theologie bij te wonen. Als Lucaskerk zijn we heel goed op weg met de buurttuin en verdere “groene activiteiten” mét de buurt. Maar wat betekent het nu om de wissel te trekken en te gaan herbezinnen vanuit een theologie die “groen“ kleurt?  Onze actualiteit in klimaatverandering met alle extreme weersomstandigheden vraagt ons welke verantwoordelijkheid er bij ons hoort. Daarover denken we met elkaar nav het boek van Trees van Montfoort: “Groene Theologie”.

Vredesmaaltijd

Vredesmaaltijd, gespreksleiding ds Roel Knijff.

In de vredesweek houden we een vredesmaaltijd. De eerste keer weer samen eten sinds de pandemie. Het wordt een bijzondere maaltijd; in het kader van de internationale Vredesweek, een jaarlijkse week van bezinning en actie ten behoeve van vrede.

Iedereen kan mee-eten. Kerk open om 17:30 uur, om 18:00 uur gaan we aan tafel.  De kosten zijn € 5. Vooraf aanmelden bij het secretariaat of  via www.lucaskerk.nl/formulier

Pastores (noodnummer)
06 – 26 58 02 11