Uit het pastoraal team 2023 -3

Een nieuwjaar/grote schoonmaak

2023 is alweer twee weken oud. We hebben elkaar een goed, gelukkig en vooral gezond nieuwjaar gewenst. En bij deze wens ik dat iedereen die dit leest uiteraard ook. Een nieuw jaar ligt voor ons. Met veel nieuwe kansen en uitdagingen.

Zoals elk jaar ben ik ook dit jaar begonnen met de grote schoonmaak thuis. De kerstspullen zijn opgeruimd, de kerstchocolaatjes, de wafels, alles is op, het vorig jaar is afgesloten. Voor mij een moment om ook het huis schoon te maken. Het is misschien heel ouderwets en het tijdstip in het jaar klopt niet (vroeger deed men de schoonmaak in het voorjaar, voor Pasen), maar voor mij voelt het goed op dit moment. Met het schoonmaken en daarbij vaak opruimen van kasten, maak ik ook mijn hoofd leeg. Ruimte voor nieuwe dingen.

Helaas kunnen we niet alles in het oude jaar achterlaten. Zo zijn er zorgen over een aantal vrienden, die te kampen hebben met gezondheidsproblemen en zijn er zorgen om situaties in de familie. We hebben zorgen om de situatie in Oekraïne en daarmee ook om de mensen uit de koepel, met wie we nauw contact hebben door de Weekendschool die iedere zaterdag in de Michaelkerk is. We hebben zorgen om het milieu, over hoe de aarde er aan toe zal zijn als de volgende generatie volwassen is.

Door schoon te maken en mijn hoofd te legen, merk ik wel dat al die zorgen weliswaar blijven bestaan, maar dat er ook weer ruimte is om er met nieuwe ogen naar te kijken en daardoor te zien dat er nieuwe initiatieven ontstaan.

De gezondheidsproblemen kunnen we niet wegnemen, maar we kunnen wel bidden voor steun en kracht en we kunnen praktische hulp bieden en zo nabij zijn.

Voor de kinderen uit Oekraïne die in Breda en Bavel wonen wordt op dit moment op meerdere plekken door mensen fanatiek truien gebreid, waar de kinderen erg blij mee zijn. Ze voelen letterlijk en figuurlijk de warmte. Warmte van die lekkere dikke trui, maar ook warmte omdat er aan hen gedacht wordt en dat mensen letterlijk de handen uit de mouwen steken om iets voor hen te maken.

In onze omgeving worden op dit moment veel baby’s geboren. Voor die kindjes willen we ook een goede toekomst. Het motiveert mij in ieder geval om zuinig te zijn met energie (we stoken minder en zitten ’s avonds gewoon onder een dekentje), ik ben nog bewuster bezig met het scheiden van het afval en ik probeer steeds vaker zonder vlees of met een vegetarisch alternatief te koken. Een druppel op een gloeiende plaat zult u misschien denken, dat is het natuurlijk ook, maar een fikse regenbui bestaat uiteindelijk ook uit allemaal druppels. Dus als we allemaal die ene druppel veroorzaken, komen we er samen misschien toch achter dat het wel degelijk helpt. Natuurlijk kan ik/u alleen niet de problemen van de hele wereld oplossen, maar ik/u kan wel een kleine bijdrage leveren aan de oplossing. We moeten uiteindelijk ergens beginnen. “Verbeter de wereld begin bij jezelf”, dat geldt nog steeds.

Naast al die praktische zaken kunnen we altijd bidden en een kaarsje branden. Vandaag sprak ik met Oksana, die de leiding heeft over de Weekendschool. Ook zij gaf heel duidelijk aan, dat bidden voor hen heel belangrijk is en dat het hen kracht geeft om zelf te bidden, maar ook dat er voor hen gebeden wordt.

Zo vertelde ook bisschop Liesen in het geloofsgesprek afgelopen december, dat hij als hij niet kan slapen ’s nachts, hij gaat bidden, soms zoals zijn moeder vroeger de rozenkrans. Het geeft ook hem heel veel steun, dat hij kan bidden, maar ook dat er voor hem gebeden wordt.
Misschien mag een van onze goede voornemens dit jaar zijn, dat we onze schouders zetten onder het zoeken naar een oplossing voor de problemen om ons heen en dat we proberen door te bidden steun te vinden in onze zoektocht naar de oplossingen.

Dan mag de wens van een goed, gelukkig en gezond 2023 misschien uitkomen.

Uit het pastoraal team

 

Anja Wauben

Meer nieuws

Taizéviering

Op zaterdag 4 februari 19.00 uur Michaelkerk. In de vieringen […]

Gedachte 2023-4

Vriendschap kent geen rang of stand alleen warmte en genegenheid

Uit het pastoraalteam 2023 - 4

Kom volg mij (Mt 4:19)   Mij inzetten voor uw […]

Misintenties Augustinusparochie 29 januari 2023

Intenties Michaelkerk: Jo van Oploo- van den Corput, Rina Smits. […]

Gezins-en jongerenactiviteiten

Hieronder een overzicht van wat er de komende maanden te […]

Waarschuwing, valse e-mailberichten!

Er worden momenteel e-mails verstuurd vanuit het account; pastores.augustinusparochiebreda@outlook.com dit […]

Jaarrekening 2022 en Begroting 2023

JAARREKENING 2022 en BEGROTING 2023 De financiële jaarcijfers over 2022 […]

Vier seizoenen "koffiemiddag in de Michaëlkerk

Maandag 13 februari 2023  – 14.00 uur  komen wij weer […]

Bedevaarten Banneux 2023

5-daagse van 12 t/m 16 mei 1-daagse op zondag 14 […]

Heilig Spel

Op 27 januari 2023 presenteert Berne Media| Uitgeverij Abdij van […]

Oecumenische viering

Wat een feestelijke viering was het zondagochtend 15 januari in […]

Aanmelden Nieuwsbrief

Beste parochianen, Door een aantal omstandigheden (AVG wetgeving, privacybeleid en […]