Uit het pastoraal team 2022-47

Alpha waarom?

Regelmatig kwam de Alphacursus langs. Een keer eerder heb ik een uitnodiging gekregen om mee te doen. Toch heeft het een tijd geduurd voordat ik de knoop doorgehakt heb om aan te sluiten.

Donderdag 22 september was het zover, de eerste bijeenkomst. Om 18.30u werden we verwacht voor een gezamenlijke maaltijd in de ontmoetingsruimte van de Michaelkerk. Voor mij een thuiswedstrijd, dat voelde “veilig”.

Langzaam druppelde de mensen binnen. Op de bar bij de keuken lagen naambordjes. Zo wisten we hoe we elkaar aan konden spreken. We bleken met 6 deelnemers te zijn, een kleine groep, maar dat betekende ook dat we de maaltijd, inleiding en het groepsgesprek met z’n zessen konden doen. (Bij een grotere groep vindt het gesprek in meerdere groepen plaats).

De maaltijd, verzorgd door Trudy en Marianne, was heerlijk. Tijdens de maaltijd ontstond er een gesprek waarbij een beetje afgetast werd wie, wat en waar? Het was heel ontspannen.

Na de maaltijd volgde de inleiding, “Wie is Jezus” Heel inspirerend. Daarna gingen we naar het café op de 1e verdieping. Hier kwam het gesprek al heel snel op gang. Heel open werd er met elkaar gepraat, iedereen kwam aan bod. Het gesprek ging gelijk de diepte in. Heel bijzonder.

In de inleiding werd de vraag gesteld: Waar word jij gelukkig van? Toen ik na deze avond naar huis reed, was mijn antwoord op die vraag: Van een avond en gesprek als deze.

Zo volgende er 8 weken op rij, iedere donderdagavond een avond met dezelfde opzet. De inleidingen werden door verschillende mensen verzorgd, maar steeds weer heel inspirerend, er waren drie gespreksleiders, die elkaar afwisselden.

Wat voor mij heel bijzonder was, was dat ik eigenlijk uit nieuwsgierigheid aan de cursus begon, maar al heel snel merkte dat de gesprekken mij heel veel goed deden. Inhoudelijk praten in plaats van praktisch bezig zijn, waar het bij het vrijwilligerswerk toch vaak om draait. Je geloof op een andere manier beleven. Mensen die je niet kent, al heel snel vertrouwen en je vragen en gevoelens durven delen. Reacties krijgen waarmee je verder kunt. Een terugblik op je leven tot nu toe en zien wat in je leven bepalend is geweest voor hoe je nu in het leven staat.

Heel bijzonder was ook de zaterdag over de Heilige Geest. Een heel abstract begrip, maar aan het einde van de dag was mij veel duidelijker hoe de Heilige Geest in ons leven aanwezig is. Een mooie, ontroerende dag.

De donderdagavond werd een avond om naar uit te kijken. Iedere keer een heerlijke en gezellige maaltijd, de groep die steeds hechter werd en de mooie gesprekken, waarin we elkaar steeds beter leerden kennen.

De gespreksleiders, die soms met een enkele vraag een goed gesprek op gang wisten te brengen.

Iedere avond een ander thema, om er een paar te noemen: “Wat is geloven”, “Bidden, waarom?”, “Hoe leidt God ons?”

Afgelopen week was het thema: “Hoe vertellen we het anderen?”

Dat was voor mij de reden om dit stukje te schrijven. De vraag was hoe vertellen we de ander over ons geloof. Daar kwamen we eigenlijk tot de conclusie dat Alpha een heel mooie en bijzonder manier is om je geloof te delen, of om kennis te maken met het geloof. Op een ontspannen manier, niet belerend, maar door met elkaar in gesprek te gaan. Ruimte voor iedereen, gelovig of niet, want de gesprekken zijn heel breed en blijven niet hangen in alleen maar geloofszaken, hoewel die natuurlijk wel aan de orde komen.

Voor mij een heel bijzondere ervaring, die ik veel mensen ook zou gunnen.

Helaas is het voor onze groep komende donderdag alweer de laatste avond. We zijn  het erover eens dat we de avonden en elkaar zullen missen.

Ik zou iedereen die dit leest willen uitnodigen om de uitdaging aan te gaan, het is absoluut de moeite waard.

Ik sluit af met een woord van dank aan de koks, inleiders, gespreksleiders en groepsgenoten. Ik kijk er met een heel goed gevoel op terug. Het heeft me veel gebracht.

 

Uit het pastoraal team

Anja Wauben

 

 

Meer nieuws

Misintenties Augustinusparochie van 27 november 2022

parochie intenties: Nellie Meeuwissen -Verhagen, Zuster Jannie Wolvers, Lia Telkamp- […]

Gedachte 2022 - 47

Een vriend of vriendin is iemand die weet dat je […]

Advent – Kerstmis 2022

In een ander licht In deze periode van het jaar […]

Studenten zoeken woonruimte

Het gebeurt steeds vaker dat de parochie benadert wordt door […]

Familiezondag 27 november

Familiezondag 27 november 9.30 uur in de Michaelkerk. We hopen […]

Advent momenten online

In de Lucaskerk is het gebruik gegroeid om in de […]

Uit het pastoraal team 2022-46

Jezus:  Koning van Liefde en Barmhartigheid   Aanstaande zondag vieren […]

Landelijke open dag Biddende Moeders

Zaterdag 26 november 2022 Landelijke open dag Mothers Prayers (biddende […]

Aanmelden Nieuwsbrief

Beste parochianen, Door een aantal omstandigheden (AVG wetgeving, privacybeleid en […]