Uit het pastoraal team 2022 – 2

Huiskerk

Pasgeleden maakte een van de parochiaan mij attent op een tv-uitzending. Het ging over de buitenlandse priester studenten die in het bisdom Roermond worden opgeleid. (NPO 2 op maandag 3 januari om 18:30 uur). Het deed mij denken aan mijn eigen leven als missionaris. In de jaren dat ik in Nederland ben, heb ik verschillende gesprekken, bijeenkomsten bijgewoond waarin de kerkelijke situatie in Nederland is uitgelegd.

Waarom is het dat de kerk geen indruk maakt op het leven van de Nederlandse mensen? Het christelijk geloof heeft in de loop van de jaren vele bewegingen gekend. Er waren veel ups en downs. De verspreiding van het geloof begon na Pinksteren als een klein mosterdzaadje dat nu een hele  boom geworden is waarin iedereen een schuilplaats mag vinden. Vandaag de dag hoor je vaak de mening, dat men, in de omstandigheden van nu, niet meer zou kunnen leven zoals de christenen in de tijd van het Nieuwe Testament. Andere zeggen, dat de mensen in de vroege kerk alleen in hun eerste geestdrift en enthousiasme hun leven op zo’n intense manier met elkaar deelden.
In Handelingen 4:32-37 lezen wij dat de eerste christenen samen kwamen om te bidden. Ze hadden alles gemeenschappelijk en ze deelden hun goederen met hun broeders en zusters in het geloof. Niemand had hen dat opgedragen of bevolen en het was een vrije beslissing voor hun geweten en voor God hoe ze hun bezit gebruikten. Ze hebben niet alles in één ”geldpot” gedaan, maar wie iets had dat hij kon geven, aan wie wat nodig had, die gaf het. De gemeenschap was belangrijk. Iedereen kende iedereen. Ze waren niet allen bij blije momenten bij elkaar maar ook deelden ze in het verdriet van een ander.

Volgens mij is ‘de gemeenschap’ in Nederland aan het uitsterven. Niet alleen voor de kerk maar ook voor andere maatschappelijke instanties heeft de generatie van nu weinig aandacht. Na de komst van industriële revolutie en materialisme heeft ‘de gemeenschap’ veel schade opgelopen. En nu met de Coronapandemie groeit het individualisme. De kerk is een gemeenschap van mensen die de idealen van Jezus wil volgen. De eerste christengemeenschap begon als huiskerk en groeide tot gemeenschapskerk van velen. De kerk zal nooit vergaan. Misschien hebben wij weinig grote kerkgebouwen nodig. Maar de boodschap van Jezus zal altijd mensen bewegen. Ik denk dat wij terug naar onze bron van eerste christenen gemeenschap. Hoe kun je de boodschap van Jezus nog daadwerkelijk brengen? Is huiskerk een nieuwe weg???

R. Lobo

 

Meer nieuws

Misintenties 23 januari 2022

Intenties Willibrorduskerk; Ad en Riet van Gils – Pijpers; Johan […]

Uit het pastoraal team 2022 – 3

Wat beweegt onze moderne generatie? Afgelopen week schreef ik over […]

Gedachte 2022 – 3

Nooit de moed opgeven Ook al is het zwaar Durven […]

Heilige Arnold Janssen (feestdag 15 januari)

Alles is mogelijk met de genade en de kracht van […]

Vrijwilliger bedankt

Beste vrijwilliger Zalig nieuwjaar voor u. Het coronavirus houdt ons […]

Teamassistent(e) gezocht voor onze parochie

Vacature TEAMASSISTENT (M/V)    16 u / week De Augustinusparochie in […]

Uit het pastoraal team 2022-1

Nieuw begin   Het jaar is nog nieuw. Nog maar […]

Vormsel 2022- stad Breda 

Breda, 4 januari 2022 Beste vormelingen, ouders en begeleiders van […]

Nieuwe vorm van sacramentsvoorbereiding voor gezinnen

Familiezondag Een nieuw, gedurfd initiatief van de vier parochies van […]

Ontdek wie Jezus is bij Alpha

In Breda gaat binnenkort weer een Alpha van start. Tijdens […]

“God zal erin voorzien” / Toekomstvisie van ons Bisdom

Een visie voor het bisdom Breda in de komende jaren […]

Project Charbel Hulp voor Libanon

We helpen Libanon na de verwoestende explosie en tijdens de coronapandemie […]

Eerste Communie 2022

In het voorjaar van 2022 willen we weer graag kinderen […]

Aanmelden Nieuwsbrief

Beste parochianen, Door een aantal omstandigheden (AVG wetgeving, privacybeleid en […]