Uit het pastoraal team 2021-15

The making of 47 video’s

Wij zijn nu in de tijd van Pasen, tijd van blijheid en vreugde van de verrezen Heer. Wij beleefden een sfeervolle veertigdagentijd. De meesten van jullie kregen ook via YouTube de video’s en keken zo naar de verschillende symbolen uit de bijbel. Ik mag met jullie delen hoe wij dit daadwerkelijk hebben gemaakt.

Ik was ergens op internet een concept tegengekomen. Ik dacht bij mezelf: zou ik dat daadwerkelijk kunnen maken in een andere taal? Ik wist dat het veel te veel tijd zou gaan kosten. Ik vond het zelf een prachtig idee. Ik heb het idee met mijn medebroeder Gilbert gedeeld. Hij vond het een goed plan om mensen in de veertigdagentijd iets moois te aanbidden. Maar het grootste probleem was de tijd. Wij hadden niet veel tijd om alles in elkaar te krijgen.

De eerste taak was om meeste teksten op papier te zetten. Dat was mij aardig gelukt na en grote zoektocht. Ik stuurde de teksten naar iemand toe om na te kijken. Nu kwam het grote werk om alle opnames te maken en die in een video vorm te geven. Toen kregen we het idee om verschillende medebroeders in het project te betrekken. Gelijk zijn we aan de slag gegaan om de meeste medebroeders, jong en oud, in te schakelen. De jongste is 32 jaar en de oudste 97 jaar. De opnames werden niet alleen in Teteringen gemaakt maar ook in andere plaatsen waar onze medebroeders wonen. Er was volop medewerking.
Iedereen kreeg van te voren de tekst om goed door te nemen. We hebben niet alleen de medebroeders betrokken maar ook mede-collega’s van het bisdom Breda. Die hebben in de Goede week hun bijdrage geleverd. De aflevering begon met as en eindigde met de paaskaars, waarover de bisschop van Breda een mooie uitleg gaf. Misschien is het u opgevallen dat in die 47 video’s maar één vrouw voorkomt: Laura de Vries, pastoraal werkster, de anderen zijn allemaal mannen.

De grootste uitdaging was om de video vorm te geven. Ik had heel klein beetje meer ervaring met video maken dan pater Gilbert. Ik besefte dat Gilbert alleen niet alle video’s zou kunnen maken. Ik ging meteen aan de slag om goede programma te zoeken en te bestuderen. Zo begon ik samen met Gilbert video’s in elkaar te zetten met de juiste foto’s en achtergrondmuziek. In het hele proces heb ik kennisgemaakt met de rijke betekenis van de Bijbelse symbolen. Ze hebben mij tot nadenken gezet. Het heeft mij verrijkt. Per aflevering kostte het ons 6 tot 8 uren. Het zijn geen topklasse video’s geworden maar de boodschap is duidelijk. Wij willen zeker de kwaliteit nog verbeteren in de volgende aflevering die, misschien, volgend jaar verschijnt.

Ik ontving mooie berichten van mensen. Het was voor hen een eyeopener en een leermoment,
een kans om de bijbel beter te leren kennen. Mensen hebben het met anderen gedeeld, net als de boodschap van de verrezen Heer. Goede dingen dus, die met anderen gedeeld worden om die anderen te verrijken en tot geloof te brengen. Iemand stuurde de video’s door naar zijn nicht in Maastricht, en een ander naar haar zus in Nieuw Zeeland en weer anderen naar koorleden. Zo ging de boodschap van de Heer door. Voor de een was het een morgengebed, voor een ander een ontbijtkoekje, voor nog een ander was het de wekker om uit de slaap wakker te worden, voor iemand anders weer was het een moment van meditatieve bezinning. Iemand zei tegen mij, ‘Ik ben katholiek opgevoed, maar ik ben geen praktiserende katholiek, toch vind ik de Bijbelse symbolen toch boeiend.’

 

U kunt alle afleveringen nog terugkijken op het YouTube kanaal van onze parochie: Augustinus Parochie Breda/ Bijbelse Symbolen 40 dagentijd ofga naar onze website www.augustinusparochiebreda.nl Ga naar actueel en dan naar: 40 dagen voor Pasen. Als u youtube aanklikt komen er aantal filmpjes tevoorschijn die u nog kunt bekijken

 

Ik wens jullie nog gezegende Paastijd toe.

Richard Lobo

 

Meer nieuws

Misintenties 11 april 2021 Franciscuskerk

Intenties: Anneke Nabbe – Vos,   Ineke Uilenbroek

Parochiebestuur van 7 april 2021

Het parochiebestuur vergaderde in de ontmoetingsruimte van de Michaelkerk. Daar […]

Gedachte 2021 – 15

Verander niet om mensen van je te laten houden. Wees […]

Misintenties 11 april 2021 Michaelkerk

Parochie intenties 11 april 2021. Voor de overledenen: Jgt. Sjef […]

Misintenties 11 april 2021 Willibrorduskerk

Intenties: Rian van der Vorst (jgt); ouders de Bruijn – […]

Geloofsgesprekken

Het Sint Franciscuscentrum, het vormingscentrum van Bisdom Breda, nodigt u […]

5 tips om beter te vieren met een livestream

Sinds corona lijkt youtube, TV één grote liturgische ruimte. Wereldwijd […]

Magazine Augustinusparochie nr 22

Het nieuwe magazine Augustinus  nr 22  is weer uit met […]

Vastenactie 2021

Goed (beroeps)onderwijs biedt kansen Gebrek aan scholing is een belangrijke […]

Eerste Communie 2021

Gezien de huidige toestand van de corona-crisis heeft de werkgroep […]

Maak kennis met Sycamore

Maak kennis met Sycamore: Nieuw programma voor evangelisatie Op maandag […]

Luisterend oor voor u

Zeker nu in coronatijd is het fijn om eens iemand […]

Naar een missionaire parochie

Op 3 februari ontvingen de vier parochies van Groot Breda […]

Van vespers naar meditatiemomenten

In de Lucaskerk is het al een aantal jaren de […]

Kerkbalans 2021

Geef vandaag voor de kerk van morgen! Ieders bijdrage is […]

Huispaaskaarsen

Ook dit jaar is het mogelijk om een huispaaskaars te […]

Aanmelden Nieuwsbrief

Beste parochianen, Door een aantal omstandigheden (AVG wetgeving, privacybeleid en […]