Uit het pastoraal Team 16 mei 2024

Onze natuur

In één keer is het weer omgeslagen. Klaagden we twee weken geleden nog dat het zo koud was, nu mogen we terugkijken op alweer meerdere dagen met een heerlijk zonnetje. Zo snel kan het gaan. Het valt ook op in de natuur. Vorige week reed ik met onze jongste dochter naar Maastricht om mijn ouders te bezoeken, langs de snelweg was het volop groen, terwijl het enkele weken geleden nog bijna helemaal kaal was.

Dat is een ervaring, die ik ieder jaar opnieuw weer beleef. In de eigen omgeving valt het niet zo op, maar als je zo’n traject af en toe rijdt, dan zie je het verschil.

Ook in onze achtertuin zien we dat de natuur zijn gang gaat. In de volière waar kanaries in zitten, was het in april al een drukte van belang, mijn man merkte de onrust van de kanariepoppen, die wilden nestelen. Toen hij, vroeger dan anders, nestkastjes ophing, werd er gelijk gebouwd en inmiddels zijn er al vier jonge kanaries, waarvan drie al wat groter en heel goed gevoerd.

Steeds opnieuw zien we dat de natuur gewoon zijn gang gaat. We proberen het wel te beïnvloeden, maar eigenlijk hebben we er geen zeggenschap over. Bomen lopen uit het als het hun tijd is, vogels leggen eieren als de tijd daar is. Wij staan langs de lijn en kijken toe. Regen, wind, onweer, stormen, noem het maar, het gebeurd gewoon.

Toch zien we met name bij dat laatste wel veel verandering optreden de laatste tijd. Alles wordt extremer. En hierin zien we helaas wel de invloed van de mens. Daar maken we ons zorgen over, want doordat het allemaal extremer wordt, zien we ook steeds meer rampen. In Nederland hebben we een enorm goed waterbeheer, door met name de waterbekkens die overal aangelegd worden, daardoor kunnen we het grootste gedeelte van de overlast opvangen. We hebben dan ook nog een voorraad water voor de drogere periodes. Maar alle overlast kunnen we niet voorkomen. In Limburg ging het enkele dagen geleden weer mis en in Terblijt konden de mensen weer modder gaan ruimen nadat het water weer gezakt was. Ik kan me voorstellen dat je hier moedeloos van wordt.

En dan hebben we het hier nog redelijk onder controle. Elders in de wereld zijn het regelrechte natuurrampen met veel dodelijke slachtoffers en heel veel mensen die het weinige dat ze hebben ook nog kwijtraken.

Het is dan ook logisch dat er steeds meer mensen zijn die zich zorgen maken over de toekomst. Hoe moet het verder? Kunnen we het tij nog keren?

Een heel moeilijk onderwerp. Wat kunnen we doen?

Uiteindelijk hebben we de aarde te leen. In het scheppingsverhaal lezen we dat wij als mens de aarde mogen gebruiken, dat we mogen heersen over de vogels en de vissen, maar ook dat we moeten zorgen voor alle schepselen.

Dat heersen over alles gebeurt volop, maar hoe zit het met het zorgen voor.

Verliezen we dat niet uit het oog?

Ik denk dat we dat zeker uit het oog verloren zijn. Hoe kunnen we dat veranderen?

Dat zal heel moeilijk zijn, maar we zullen er toch iets mee moeten doen, want anders raakt de aarde echt uitgeput.

Misschien moeten we allemaal klein beginnen. Minder vlees eten, meer fietsen, minder de auto pakken. Afval scheiden, proberen zuinig te zijn met energie, apparaten laten repareren in plaats van weg te gooien en nieuw te kopen. Het zijn maar een paar dingen, er is meer te bedenken. Klein beginnen en hopen dat het steeds verder uitvloeit en zo een positieve wending krijgt.

We moeten denk ik onze kinderen en kleinkinderen daarin meenemen. Laten we dat samen proberen.

 

Uit het pastoraal team

Anja Wauben

Meer nieuws

Een inspirerende ervaring...

Hoewel de geloofsgemeenschap relatief onbekend is, bevindt zich in het […]

Debat over migratie aan de vooravond van de verkiezingen

Op maandag 3 juni om 19.30 uur vindt er in […]

Brabantparkfestival is terug!

Op zondag 2 juni 2024 komen de bewoners van Brabantpark […]

Gedachte 16 mei 2024

Er zijn maar twee dagen in het jaar waarop men […]

Oproep

De groep koffiedames/gastvrouwen in de Michaelkerk is op zoek naar […]

Leerhuisavond

Op woensdag 22 mei is er een avond met als […]

Relieken in de Augustinusparochie

Het was mooi, Het was indrukwekkend, Het was bijzonder, Het […]

Over de heg

Lekker buitenweer…. Kom eens langs, over de heg een praatje, […]

Caritas Voedselbank Actie

In mei 2024 vindt de halfjaarlijkse actie voor de Voedselbank […]

Onder de groene linde... Annakapel

Vanaf vrijdag 17 mei tot en met vrijdag 13 september […]

Inschrijven Nieuwsbrief

Als u 2 wekelijks de Nieuwsbrief van de parochie wilt […]