Ervaringen in de coronatijd (4-5-6)

Naam bekend bij pastores (4)

Zo’n moeilijk opdracht heb ik in jaren niet gehad. 3 keer heb ik netjes de mis gevolgd op You Tube.

11 dagen geleden heb ik de angst voor de Corona ervaren. Ik kreeg een antibioticum i.v.m. een ontsteking. Ik kreeg een heftig allergische reactie (kon heel moeilijk ademen). Ik heb nu een inhaler en ik ben aan het opknappen.

Het ergste vind ik dat ik aan bidden niet heb gedacht. God was heel ver weg. Mijn broer zei tegen me, je kunt Corona niet zien en toch geloof je dat het er is, hoe kunt je dan in God niet geloven. Zelfs ONZE VADER (het gebed dat ik van hou) zeg ik veel minder.

Lean Vermeulen (5)

Deze coronatijd heb ik bijzonder ervaren als een tijd van inkeer en bezinning. Blijkbaar was dit nodig om iedereen eens wakker te schudden. Ik heb natuurlijk geen zorgen over werk omdat ik gepensioneerd ben en geen jonge kinderen thuis heb. Daarom vind ik dat mobiele ouderen veel zegeningen tellen. In oorlogstijd was er geen tv, geen internet en het voedsel was schaars. Daarom voel ik mij een rijk mens.

We hebben beeldbellen en Skype ontdekt en zo het Sara feest van mijn dochter gevierd. Ik was naar een uitvaart van onze oude huismeester met iedereen op afstand, maar toch zó dichtbij.

Soms was ik even bang dat ik corona zou krijgen, want ik speelde buiten met mijn extra “kleinkind”, maar ik kreeg tekenen dat alles goed zou komen.

Ik geniet nu dubbel van God’s Natuur, wandel veel en voel me verbonden met heel de aarde.

 

Christien Somers  Bidden en de coronacrisis (6)

Het kon niet liggen aan het geen tijd hebben en toch lukte het mij niet. Ik was verbaasd over mijzelf, ik begreep het niet. Er wordt altijd gezegd; in tijden van nood leert men bidden. Maar toen het coronavirus hier in volle omvang aankwam deed dat ALLES met mij maar bidden deed ik nauwelijks! Ook al bereikte mij, op allerlei veilige manieren, initiatieven van o.a. bidden met de Paus, eucharistievieringen volgen, kaarsjes branden in de kerk en skypen met de Biddende Moeders, ik kwam tot weinig. Ik kwam tot minder dan ik had verwacht en soms kwam ik zelfs tot een dag ‘zonder God’. Het frustreerde mij en ik begreep maar niet hoe ik zo ver kon afdwalen juist nu, in deze tijd!?

Ik worstelde maar door, deed steeds weer pogingen, maakte voornemens en bleef mij de vraag stellen; ben ik eigenlijk wel zo gericht op God als ik dacht te zijn? Ik had het idee, van mijzelf, dat ik iedere dag probeerde te leven zoals Jezus ons heeft voorgeleefd. Dat dit meestal 100 keer op een dag mislukt in plaats van dat het mij lukt, daar ben ik min of meer aan gewend geraakt. Maar dat ik het nu voor mijn gevoel zó ‘laat afweten’ dat was een heel nieuw inzicht over mijzelf. Dat het gemis van samenzijn, fysiek aanwezig zijn met geloofsgenoten op mij zo een uitwerking zou hebben dat was een eyeopener!

Ik realiseerde mij dat; een Eucharistieviering, de Alphacursus (die ook abrupt is onderbroken), spontane ontmoetingen met medegelovige voor mij een belangrijk houvast zijn! Dat ik deze nu grotendeels moet missen heeft invloed op mijn geloofsbeleving en geloofsuiting.

En toen was daar iemand die mij zei: ‘Dat laatste wat je zegt is niet juist’. Ik zie nog steeds bij jou dat jij uiting geeft aan het geloof, het woord van God. Ik werd erop gewezen welke praktische handelingen ik, vanaf de uitbraak van het coronavirus, heb verricht. Dingen en dingetjes die ik heb gedaan…voor anderen…dichtbij of verder van huis. Dat is niet bidden met de handen gevouwen, ogen gesloten en een 1 op 1 gesprek met God maar het is bidden met handen die doen, ogen die zien en God ontmoeten in die andere mens. Al tijdens het uitspreken van die woorden voelde ik in mijzelf: ja, zo is het! Het is helemaal waar, in tijden van nood leert men inderdaad bidden! Maar bidden kan voor eenieder, in elke situatie, weer een andere vorm hebben. En dat is goed want zo vullen wij elkaar mooi aan!

 

 

Meer nieuws

Gezinspastoraat

Langs deze weg willen we u informeren over een aantal […]

Uit het pastoraal team 2020-27

“De tijd zijn wij. Zoals wij zijn, zo is onze […]

Welkom in de kerken van de Augustinusparochie 

Vanaf aanstaande zondag bent u weer van harte welkom tijdens […]

Gedachte 2020-27

Het is alweer juli! Iedereen een gezonde, blijde en liefdevolle […]

Deze tijd – Augustinusmagazine juli 2020

Het zomernummer van het Augustinusmagazine is uit. Komende weken valt […]

Zomerprogramma 2020 Augustinusparochie

Ook dit jaar willen we, ondanks de beperkingen als gevolg […]

Annanoveen

Ook dit jaar willen we weer een Annanoveen houden. Jammer […]

Vieringen per 1 juli

Met ingang van 1 juli a.s. zijn de vieringen in […]

Uit het pastoraal team 2020 – 26

Wees niet Bang. We hebben nu op twee zondagen opnieuw […]

Gedachte 2020 -26

Er zijn 4 belangrijke woorden in het leven; Liefde, eerlijkheid, […]

Pinksterestafette (2)

Op zaterdag 20 juni was er een geloofsgesprek in de […]

Pinksterestafette (1)

Op Pinksteren, zondag 31 mei 2020, startte het Bisdom Breda […]

Anna noveen

Annanoveen,    De Annanoveen wordt dit jaar gehouden in de […]

Pastorale brief van onze Bisschop (corona)

“De tijd zijn wij. Zoals wij zijn, zo is onze […]

Schilderij Anna kapel

Hierbij laat ik u weten dat ik een heel oud […]

Uit het pastoraal team 2020-25

Waarom Toch? Afgelopen zondag was het een belangrijke dag in […]

Gedachte 2020-25

De kwaliteit van je leven hangt niet af van wat […]

Dymphna-kapel in het nieuws

Wat leuk! In het Haagse Beemden Nieuws is zomaar een […]

Bestuur benoemt Coördinator gebouwen

    Per 1 juni 2020  is Huub Gerritsen door […]

Vastenactie

Dank u wel! In 2018 was Kerala in India getuige […]

Gedachte 2020 – 24

Echte vrienden Echte vrienden accepteren zoals je bent ze vinden […]

Uit het pastoraal team 2020 – 24

Naar het nieuwe normaal Het is nu juni, zomertijd, waarin […]

Caritascollecte 7 juni

Zorgen voor hen die het moeilijk hebben en mensen helpen […]

Uit het pastoraal team 2020-23

De Verandering De rups had een heftig jaar Waarop zij […]

Gedachte 2020- 23

We zullen nooit meer terug gaan naar normaal Normaal heeft […]

‘Over de Heg’ gaat weer van start op 5 juni

We zaten er met smart op te wachten, elkaar weer […]

Ervaringen in de coronatijd (12)

Jan van den Wijngaard Als je met iemand in gesprek […]

Pinkstergroet 

https://youtu.be/b1fOQLbF4bc   RicharD Lobo

Voor wie steek jij een kaarsje op? op televisie

Op Tweede Pinksterdag presenteert Anita Witzier een speciale editie van […]

Vieringen zonder koren

Zoals bekend worden de vieringen in de parochiekerken per 13 en […]

Uit het pastoraal team 2020-22

We zijn op weg naar Pinksteren, een hoog feest waarop […]

Gedachte 20920-22

Het zijn niet alleen de uitgesproken woorden; het is ook […]

Ervaringen in de coronatijd (11)

Diny Roovers HOE KOMEN WIJ DE CORONATIJD DOOR? Mijn vriend […]

Ervaringen in de coronatijd (7-8-9-10)

Brendon Catlow (7) We live in strange times! Unprecedented times.  […]

Ervaringen in de coronatijd (1-2-3)

Jan van Roestel (1) Wat was het wennen, geen kinderen, […]

Gedachte 2020-21

Sommige mensen zullen jouw leven en jouw keuzes nooit begrijpen […]

Uit het pastoraal team 2020-21

Uit het pastorale team Afgelopen zondag deed Pater Richard een […]

Uitnodiging Handelingen van de apostelen – online

Geachte lezer In deze bijzondere Paastijd, tussen Pasen en Pinksteren […]

Ervaring delen

Ervaring delen Beste parochianen, Wij zitten in een moeilijke tijd. […]

Bedankkaartje

Bedankkaartje Wij willen als parochiegemeenschap onze parochianen, die in de […]

Openstelling kerkzaal Lucaskerk

Op iedere maandagochtend, woensdagochtend en vrijdagochtend, steeds van 09.00 – […]

De  leerhuisavond populisme

De  leerhuisavond populisme aangekondigd op 27 mei in de Lucaskerk, […]

Gedachte 2020- 20

Ik ben  geloof ik behoorlijk ouderwets. Ik geloof namelijk nog […]

Uit het pastoraal team 2020-19

Vrijheid Vrijheid is in deze dagen een woord dat op […]

Gedachte 2020-19

”Vertrouw op jezelf. Je hoeft niet de gehele weg te […]

Rugzakjes

Geweldig, wat een prachtig resultaat!! Het was een ook een […]

Roepingenzondag

In het kader van Roepingenzondag op 3 mei 2020 brengt […]

Online eucharistievieringen

Via Youtube kunt u de online vieringen volgen:  https://www.youtube.com/channel/UCsolAiiuGV1LiF2jdiSE_qw  Ook […]

Voedselbank

Voedselbank: Als gevolg van de Coronacrisis, komen nog meer gezinnen, […]

Persbericht Rugzakjes

PERSBERICHT. Rugzakjes voor kamp Moria op kamp Lesbos voor alle […]

Misintenties 

Beste parochianen, Wij zitten in een moeilijke periode. Wij kunnen […]

SchuldHulpMaatje Breda zoekt bestuursleden

SchuldHulpMaatje Breda zoekt bestuursleden In 2017 is vanuit de diakoniën […]

Aanmelden Nieuwsbrief

Beste parochianen, Door een aantal omstandigheden (AVG wetgeving, privacybeleid en […]

SchuldHulpMaatje : maatjes gezocht

Schuldhulpmaatje begeleidt nu ruim 2 jaar in Breda mensen bij […]