Alpha in Groot Breda

“Een kerk die je uitnodigt om samen met anderen te zoeken naar “meer,” dat is nieuw maar smaakt voor mij naar meer.” Zo een van de deelnemers aan het einde van de Alpha, die in de afgelopen periode in de parochie van de Heilige Maria Magdalena is gehouden. Een cursus “die me geholpen heeft het hele geloof te voelen, te beleven in plaats van te weten.” Zo een andere deelnemer.

 

In de afgelopen 25 jaar hebben meer dan 300.000 mensen een Alpha gevolgd in Nederland. Op 24 februari jongsteleden ging de eerste Alpha in het Martinushuis van start. De Alpha wordt sinds enkele jaren in Groot Breda aangeboden, maar had nog niet in de parochie van de Heilige Maria Magdalena plaatsgevonden. Mensen uit de Augustinusparochie hebben geholpen met de organisatie en op de avonden zelf. Mgr. Liesen heeft Alpha eerder al een belangrijk instrument genoemd in de ontwikkeling van de Missionaire Parochie. Alpha is namelijk een zeer laagdrempelige cursus, waarin mensen, gelovig en niet gelovig, kennis kunnen maken met de belangrijkste thema’s uit het christelijk geloof.

 

Veertien mensen hadden zich voor de Alpha aangemeld. Uiteindelijk hebben tien mensen de Alpha ook helemaal gevolgd. Het was even spannend of we de Alpa konden starten. Corona lijkt alweer lang achter ons te liggen, maar in december zaten we nog in een lockdown. Eind januari 2022 werden de beperkende maatregelen opeens snel versoepeld en was het weer mogelijk om catechesebijeenkomsten te houden. We hebben deze versoepeling meteen aangegrepen om toch nog een cursus voor Pasen aan te bieden. En met succes.

 

De Alpha duurde tien avonden en een zaterdag. Het samenzijn begon steeds om half zeven met een eenvoudige maaltijd. Deze werd klaargemaakt door enkele parochianen. Ook de gastvrouwen van het Marinushuis waren iedere avond present om de deelnemers gastvrij te ontvangen. Alles stond iedere keer opnieuw klaar en de deelnemers hoefde nergens voor te zorgen. Onder het genot van een lekkere maaltijd werden de alledaagse dingen besproken. Om half acht startte het inhoudelijke deel van de avond. Iedere avond hadden we andere inleider. Naast de eigen pastores uit Groot Breda, kwam ook de bisschop tweemaal langs en hoorden we een mooi getuigenis van een pastoraal werkster uit ons bisdom. De inleidingen waren een opstap voor het onderlinge gesprek. Naarmate de Alpha vorderde werden de gesprekken intenser en persoonlijker.

 

Een belangrijke dag was de zaterdag. Op deze dag werden drie inleidingen gegeven over de Heilige Geest. Op deze dag werd er niet alleen met elkaar gesproken, maar werd er ook samen gebeden. In een kleine meditatieve viering aan het einde van de dag werd om de gave van de heilige Geest gebeden en konden de deelnemers ook voor zich laten bidden. Voor de aanwezigen was dit een heel mooie, intense en ook indrukwekkende geloofservaring.

 

Alpha is niet alleen voor mensen die nog weinig of niets van het christelijke geloof weten. Integendeel. Een van de deelneemsters, die zeer regelmatig op zondag naar de kerk gaat, zei na afloop van de cursus: “Alpha heeft me meer verdieping en een meer intensieve beleving van het geloof gebracht.” Al met al was het voor iedereen, deelnemers, begeleiders en mensen die voor het eten zorgden en de gastvrouwen, een mooie en inspirerende ervaring. Het smaakt naar meer!

 

In september gaat er weer een Alpha van start. Dit keer in het parochiecentrum van de Michaëlkerk. De eerste avond is op donderdag 22 september 2022. De Alpha loopt tot en met donderdag 24 november 2022. Er zal in de zomermaanden regelmatig een uitnodiging rondgaan om deel te nemen. Wie wil kan zich nu al aanmelden bij het eigen parochiesecretariaat. Nogmaals het is voor iedereen, of nog een keer met woorden van deelnemer: het is “verhelderend, inspirerend, komt dichtbij, en een relatie met Jezus is mogelijk.”

 

Alpha-team Groot Breda

Meer nieuws

Misintenties van 26 juni 2022

Intenties Willibrorduskerk: Herlinde en Simeon Kruis (hun jgt); Rob Hilders; […]

Gedachte 2022- 25

Een roos kan nooit een zonnebloem zijn En een zonnebloem […]

Uit het pastoraal team 2022-25

Vakantie   Gisteren 20 juni, de langste dag. Toen we […]

Terugblik Haagse Beemdenfestival – opening Buurttuin en Brabantse Koffietafel

Een echt feestje! Het was 11 juni een echt feestje […]

Persbericht Herdenking en Viering Afschaffing Slavernij in Breda,

Vrijdag 1 juli vieren we in Nederland Keti Koti: de […]

Misintenties van 19 juni 2022

 Intenties Michaelkerk: Rina Smits, Ad Horward, 60 jarig priesterfeest van […]

Uit het pastoraal team 2022 -24

Stilte, verbinding maken met God. Soms is het fijn om […]

Gedachte 2022- 24

Begroet de mensen met een blije lach En geniet  volop […]

Kom Maria roept je!

De bedevaarten naar Banneux worden hervat! Na een periode van […]

Gezinsdag aan Zee

De volgende Gezinsdag aan Zee in Cadzand-Bad is gepland op […]

Dank namens de Voedselbank

Namens de Voedselbank zeggen wij dank voor al uw gaven […]

Onder de groene linde

Een korte wandeling of een fietstochtje in eigen omgeving dan […]

Zomerprogramma 2022

Zondag 17 juli gaat het zomerprogramma van start met de […]

Uit het pastoraal team 2022- 23

De uitdaging aangaan We worden allemaal ouder. Als ik op […]

60 jarig Priesterjubileum Jac Brooijmans

Uitnodiging                    […]

Bedevaart naar Kevelaer

De Broederschap van O. L. Vrouw van Kevelaer Breda e.o. […]

Diocesaan Rapport Synodaleweg

In voorbereiding op de bisschoppensynode over synodaliteit die in 2023 […]

Iedere vrijdagmiddag – Welkom bij ‘Over de Heg’

Het weer wordt aangenamer, we kijken er naar uit om […]

Gedachte 2022-23

Laat het niet toe dat andere de richting van je […]

Parochie uitje Bijbeltuin Hoofddorp

Eindelijk is het dan zover, het jaarlijkse parochie uitje kan […]

Triduüm in Sacramentskerk

Op 26,27 en 28 juli 2022 wordt in de Sacramentskerk […]

Aanmelden Nieuwsbrief

Beste parochianen, Door een aantal omstandigheden (AVG wetgeving, privacybeleid en […]