Weihnachtsoratorium van Bach

woensdag, 8 december 2021 17:30
Locatie: Lucaskerk Breda, Tweeschaar 125 4822 AS Breda

Op 8 dec komt Jan Willem Scheurwater over het Weihnachtsoratorium van Bach

Deze kerstmuziek zit vol muzikale symboliek. Bach schreef zijn vocale kerkmuziek vooral in de eerste vijf jaren na zijn benoeming tot Thomascantor in Leipzig (1723): wekelijks een nieuwe cantate en daar tussendoor het Magnificat, de Johannes- en Mattheuspassion, motetten, etc. In 1734 componeert hij zijn Weihnachtsoratorium. Hij maakt voor dit werk gebruik van eenmalige composities voor koninklijke kroningen en verjaardagen uit de voorafgaande jaren. De meeste koren en aria’s zijn bewerkingen van eerdere, niet-religieuze composities, zogenaamde ‘parodieën’, die vaak zelfs beter dan het origineel zijn. Bij dit hergebruik geeft Bach een nieuwe dimensie aan de eerdere composities, die ook met terugwerkende kracht een andere glans krijgen. We zullen ook zien hoe een hedendaags choreograaf uitbeeldt hoe het Weihnachtsoratorium een heilige dans is rondom de geschiedenis van de geboorte van Jezus.

Vooraf wordt er gekookt. Iedereen kan mee-eten. Kerk open om 17:30 uur, om 18:00 uur gaan we aan tafel.  De kosten zijn € 5. Vooraf aanmelden via het secretariaat of via www.lucaskerk.nl/formulier

Deze activiteit is onderdeel van het Leerhuis -programma. Het volledige programma vind je hier.