menu

Aanmelden nieuwsbrief

Uit het pastoraal team 2017- 47 “Wees Wijs En Alert.” >
In deze periode is er elk jaar aandacht voor het oordeel en het hiernamaals. Wat hebben we gedaan om er het beste van te maken? Hebben we geprobeerd om te leven naar Jezus’ woorden en daden? God is liefde, zegt Jezus en Hij is ons aller Vader. Maar Hij leert ons ook dat God ook oordeel is, en dat we waakzaam moeten zijn. Dat we ons dus moeten inzetten voor zijn Koninkrijk van liefde, vrede en vreugde.
De parabel van de 32e zondag sluit nauw aan bij de tijd van het jaar. De dagen krimpen, de nacht wordt lang, de natuur gaat in rust of sterft af. Meer dan anders denken we aan de dood, en wellicht rijst daarbij de vraag: En daarna? Voor velen, wellicht voor de meesten, is het antwoord eenvoudig: ‘Geen probleem, want de dood is het einde, en dan volgt het niets. Geen oordeel, geen hemel, geen hel. Alleen maar het niets.’

Maar voor ons, christenen, is de mens geen product met een vervaldatum. Wij geloven niet in het niets, wij kijken verder dan deze wereld, en reiken over het zichtbare heen naar het Onzichtbare, naar God. Want wij gaan de weg van Jezus, en die weg gaat over de dood heen naar eeuwig leven. Gelukkig staan we er daarbij niet alleen. Jezus is ons altijd nabij. “Wie vroeg voor wijsheid opstaat, hoeft zich niet moe te maken, want hij vindt haar zitten aan zijn deur”, (Wijsh. 6:14). En die wijsheid aan onze deur is Jezus, want Hij is ‘de weg, de waarheid en het leven.’ Is Hij de weg die we proberen te gaan? Is Hij de waarheid en het licht in ons leven? Dan kunnen wij op het huwelijksfeest binnen.
Pater Edmund Owuzu

Augustinus Magazine vraagt (gast)redacteurenDe redactie van het magazine maakt elk kwartaal op basis van een gekozen thema, met vaste rubrieken en op zichzelf staande artikelen een aantrekkelijk en gewaardeerd magazine. Het schrijven is verdeeld onder de redactieleden zelf en gastredacteuren. Deze laatste groep wil de redactie uitbreiden met nieuwe schrijvers om meer variatie te krijgen en de schrijf’druk’ af te laten nemen. Bent u iemand die best eens een stukje wilt schrijven over een onderwerp dat uw aandacht heeft danwel binnen het gekozen thema, dan zou de redactie dat graag vernemen. Nieuwe ideeën zijn ook welkom! Om uw drempelvrees te verlagen, nodigt de redactie u uit om eens vrijblijvend mee te draaien bij een redactievergadering. Eventuele andere vragen kunt u ook digitaal stellen. Of u benadert een van de redactieleden persoonlijk. Kijk en lees nog eens het recente magazine door. Dat geeft u misschien inspiratie en motivatie om te reageren. Hartelijk dank.

Joop Don redactie@augustinusparochiebreda.nl

de link naar het digitale magazine: https://portal.parochiemagazin.nl/digital/1668/180/2094

Trefwoord(en):

Gedachte 2017 - 47Koester de gouden momenten
in het leven
draag ze in het hart met je mee.
Wat er ook op je pad mag verschijnen,
nooit zullen deze momenten verdwijnen,
ze gaan een leven lang mee.

Trefwoord(en):

Artikel voor de nieuwsbrief?Mocht u een bericht of artikel willen plaatsen in de wekelijkse nieuwsbrief, dan kunt u dat het snelste doen naar Marry Don: marrydon@hotmail.com
Zij maakt iedere week de nieuwsbrief klaar voor digitale verzending.

Festival of Lessons and CarolsZaterdag 16 december 19.30 uur H.Willibrorduskerk Teteringen Wij nodigen u uit voor het Festival of Lessons and Carols; een feestelijke en sfeervolle avond gevuld met prachtige liederen, gedichten en verhalen in de aanloop naar Kerstmis. Samen gaan we op weg naar Kerst. Zeer inspirerende jonge mensen vertellen hun Kerstverhalen. Dit jaar zijn dat Nina Mertens, jongerenwerker van het bisdom Breda, Stan van Ommen, bg. Voor het onderwijs en leerkracht levensbeschouwing en Silvy Kerio, 17 jarig Syrisch meisje. Diaken Vincent de Haas vertelt ons het Kerstevangelie. Het koor Consonne zingt onder de bezielende leiding van Eric Kruis met op piano Jan Marie Wouters en op fluit Brechtje de Haas
De liederen worden afgewisseld met samenzang. De avond wordt gehouden in de H.Willibrordus kerk aan de Kerkstraat in Teteringen.
Iedereen is welkom, de toegang is vrij.

Trefwoord(en):

Kerstpakkettenactie 2017Kerstpakkettenactie 2017
. Zoals elk jaar, is er ook dit jaar een actie in de advent, deze keer net als vorig jaar voor Malawi.
Maar, we willen ook iets doen dicht bij huis, daarvoor is onze jaarlijks kerstpakkettenactie. In de Augustinusparochie willen we een kerstpakketje bezorgen bij gezinnen en alleenstaanden, die een steuntje in de rug wel kunnen gebruiken.
We willen daarvoor wat luxere levensmiddelen inzamelen, die we dan mooi verpakt bezorgen. We denken hierbij aan een lekker snoepje, een kerstbrood, een luxe koekje, koffie thee een flesje sap of wijn. Iets lekkers voor kinderen, Natuurlijk kan het ook met een lekkere fles douche shampoo of een lekkere crème. Er is zoveel….. Mocht u onze actie liever financieel willen steunen, dan kan dat natuurlijk ook. Achter in de kerk is daarvoor een inzameling bus. Hij kan u niet ontgaan.
Weet u iemand in uw omgeving die ook wel eens wat extra’s kan gebruiken in de vorm van een voedselpakket, geef dat dan even aan ons door. Ook als u iemand kent die wel een steuntje in de rug kan gebruiken mag u dat aan ons melden. Wij zorgen dan voor een kleine attentie waardoor er even een beetje extra aandacht is voor die persoon.
Schrijf het op een formuliertje en doe het in de daarvoor bestemde bus, dan zorgen wij dat het voor elkaar komt. Hartelijk dank voor uw bijdrage. Het Pastorale team

Trefwoord(en):

Open Kerkendag BrabantOp 26 november 2017 wordt in Brabant de Open Kerkendag gehouden. Het streven is dat op die zondag zoveel mogelijk kerken - protestants en katholiek - in onze provincie zijn geopend. Dit unieke evenement wil Brabanders bewust kennis laten nemen van het grote culturele belang van de kerken.
Ook in de Augustinusparochie zullen de kerken geopend zijn. (de Willibrorduskerk, de Michaelkerk en de Franciscuskerk) De kerken zijn geopend van 14.30uur tot 17.00uur.
Bent u benieuwd welke kerken er in de omgeving of in de provincie nog meer geopend zijn, kijk dan op de website http://www.openkerkenbrabant.nl/

Trefwoord(en):

St. Maartenfeest 2017 Op zaterdag 11 november hebben we in de Maria Dymphna kapel het feest van St. Maarten gevierd. Ondanks de kleine opkomst was het gezellig en erg sfeervol. Met lampionnen liepen we zingend door de buurt en sloten het feest af met warme chocolademelk in de kapeltuin.

Trefwoord(en):

Startbijeenkomst 500 jaar AnnakapelZondag 12 november om 13.00 uur was de start van het feestelijk jaar ter gelegenheid van 500 jaar Annakapel. Diaken Rob van Uden schetste op ludieke wijze de geschiedenis van Heusdenhout ten tijde van de bouw van de Annakapel. Aandacht was er ook voor het prachtige schilderij van de Annakapel van Huismans, dat we hebben mogen lenen van het Stedelijk Museum Breda. Het schilderij hangt achter in de Michaelkerk.
Daarna werd het programma gepresenteerd.
- 21 januari: historisch aspect; uitgebreide uitleg over de geschiedenis van de Annakpel met veel interessante foto’s van vroeger en nu.
- Maart: maatschappelijk aspect. Dit doen we samen met de basisscholen: een speciale lesbrief wordt voorbereid, een geocaching speurtocht in de buurt van de kapel, een kleurwedstrijd voor de kleintjes. Datum moet nog met de scholen worden afgesproken.
- 27 mei: religieus aspect, met o.a. workshop gregoriaans zingen, aandacht voor Luther, mooie muziek.
- 17 t/m 25 juli: noveen en feestelijke eucharistieviering op het feest van Moeder Anna op 26 juli.
- 22 juli een fietstocht langs kapellen in de buurt.
- 8 september: Feestelijke afsluiting van het jaar in het kader van Open Monumentendag: boekpresentatie en inleiding door Leo Fijen.

Noteert u de data alvast in uw agenda?
Update van het programma volgt.

Werkgroep 500 jaar Annakapel.

Kloosterweekend 2018 Catharinadal te OosterhoutKomende vastentijd bezoeken we de priorij Catharinadal te Oosterhout. De zusters vormen een contemplatieve gemeenschap. Wijsheid en stilte zijn belangrijke gaven die een klooster elke bezoeker geeft. Zoeken naar God in een gemeenschap die onophoudelijk bidt, is een ander kostbaar goed. De zusters ervaren iedere dag wat het is om God te zoeken in de stilte en in het ritme van het kloosterleven: gebed, regelmaat en soberheid. Wie wil meeleven op het ritme van het klooster, nodigen we graag uit voor een weekend (9 – 11 maart 2018) in de priorij te Oosterhout.
Tijdens dit weekend verwachten we dat de deelnemers meedoen met de gebedstijden van het klooster. En dat ze deelnemen aan de gesprekken in de groep. Diaken Vincent de Haas gaat mee als inleider. Naast momenten van stilte, gebed en bezinning is er ook ruimte voor gezellig samenzijn, rondleiding in het kasteel en door de wijngaard. Kosten voor een heel weekend all-in zijn 115 euro per persoon. Er zijn eenpersoonskamers en enkele tweepersoonskamers met douche en toilet. Het aantal plaatsen is beperkt. Geeft u zich dus snel op.
U kunt zich opgeven per email: hannekeoomen@online.nl of telefonisch 06 48 194254

De werkgroep Kloosterweekend

Trefwoord(en):

“VIER SEIZOENEN” koffiemiddag in de MichaelkerkMaandag 27 november 2017 komen wij weer samen voor de 3-maandelijkse koffiemiddag.
De aanvang is 14.00 uur en IEDEREEN is van harte welkom.
Het belooft weer een erg leuke en interessante middag te worden. De heer Ton Hinten, die ons eerder kwam verrassen met oude films over de catechisten en Kwatta, komt deze keer met een film over: de geschiedenis van woonwagenkampen in de regio Breda.

Voor deze middag, met koffie/thee en een drankje vragen wij u ter tegemoetkoming in de kosten een bijdrage van € 2,00. Als altijd hopen wij er samen met u weer een gezellige middag van te maken.

Een reis door de bijbelAl 13 jaar zijn Bijbelboeken onderwerp van gesprek in onze cursus. Dit jaar staan de wijsheidsboeken centraal met het boek Spreuken, Prediker, Wijsheid, Wijsheid van Jezus Sirach en Hooglied. In december besteden we aandacht aan de geboorteverhalen. We lezen teksten, er wordt uitleg bij gegeven en er ontstaan heel vaak boeiende en geanimeerde discussies. Een aanrader voor wie zich wat meer in de bijbel wil verdiepen. Ook voor wie nog niet eerder heeft meegedaan zijn deze avonden prima te volgen.
De data van samenkomst: dinsdagen 12 december, 9 januari, 13 februari, 13 maart, 10 april en 8 mei, steeds om 20.00 uur in het parochiecentrum Michael, Hooghout, 67. De kosten bedragen € 2,- per avond, koffie/thee inbegrepen. Opgeven kan bij het parochiecentrum Michael: 5219087, parochiecentrum Willibrordus, 5713203 of bij een van de begeleiders Fer van Assche, 5713387 en Marga de Ridder, 5146765.

Marga de Ridder

Trefwoord(en):

Eerste communie 2018 In 2018 zijn in de Augustinusparochie twee Eerste communievieringen:
•Kinderen van Breda-Noord en Haagse Beemden vieren hun Eerste Communie op zondag 8 april om 10.30 uur in de Franciscuskerk in Breda-Noord.
•Kinderen van Breda-Oost en Teteringen doen dat op zondag 15 april om 10.00 uur in de Willibrorduskerk in Teteringen.
Als u uw kind wilt aanmelden, stuur dan een e-mail met de naam van uw kind, uw adres en bij welke kerk u hoort naar eerstecommunie@hotmail.nl t.n.v. Annie Aarts. (06-18842219) U krijgt dan een aanmeldingspakket toegestuurd.

Leerhuis Woensdag 20 december Kijken naar kunst: Rembrandts engel Ds. Marlies Schulz
Kijken naar kunst: Rembrandts engel

Op deze avond kijken wij naar de en-gelen in Rembrandts schilderijen rondom advent en kerst. Gebaseerd zijn de verhalen en schilderijen op het gelijknamige boek van Anne Marijke Spijkerboer: bij de droom van Jozef, de aankondiging aan Maria, maar ook bij de aankondiging aan de herders staan engelen centraal.
Hoe heeft Rembrandt deze hemelsboden afgebeeld, hoe komen ze over, wat willen ze ons vandaag nog zeggen? Deze avond wordt een kijkende ontdekkingstocht rondom de schilderijen van Rembrandt en de sporen die engelen als boden van God trekken in het leven van een mens!
De avonden worden gehouden in de Lucaskerk
Tweeschaar 125,
4822 AS Breda
Elke leerhuisavond begint om 18.00 uur met een gezamenlijke maaltijd. De kosten voor deze maaltijd zijn 5 euro.
Om 20.00 uur wordt begonnen met het thema van de avond. Voor de leerhuisavonden wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.
Aan beide onderdelen van de avond kunt u afzonderlijk meedoen.
Voor de maaltijd moet u zich wel opgeven. Dat kan via de intekenlijst in de Lucaskerk of via www.lucaskerk.nl/formulier uiterlijk op de zondagavond vóór de leerhuisavond.

Bijbelcursus ‘Een reis door de Bijbel’Al 13 jaar zijn Bijbelboeken onderwerp van gesprek in onze Bijbelcursus.
Dit jaar staan de wijsheidsboeken centraal met het boek Spreuken, Prediker, Wijsheid, Wijsheid van Jezus Sirach en het Hooglied. In december besteden we aandacht aan de geboorteverhalen.,br> Wilt u meedoen? U kunt zich opgeven bij het parochiecentrum van de Michaelkern 076-5219087 en dat van de Willibrorduskern in Teteringen, 076-5713203. Of bij een van de begeleiders, Marga de Ridder 076-5146765 of Fer van Assche 076-5713387.
Kosten zijn 2 euro per avond, koffie/thee inbegrepen.
De bijeenkomsten zijn op de volgende data: dinsdagen 14 nov., 12 dec., 9 jan., 13 febr., 13 mrt., 10 apr. en 8 mei.
Ze worden gehouden van 20.00-22.00 uur in het parochiecentrum van de Michaelkerk aan het Hooghout.

Trefwoord(en):

Kopij / Aanmelden NieuwsbriefAanmelden / afmelden of een wijziging voor de nieuwsbrief s.v.p. rechtsboven in via de aanmeldknop op de home pagina van deze site

Of klikken op deze link
 
Voor vragen / opmerkingen of kopie voor de nieuwsbrief kunt u de mail versturen naar: webmaster@augustinusparochiebreda.nl

Trefwoord(en):
Aanmelding nieuwsbrief
1. Kopieër de volgende regels net voor het afsluiten van de <⁄ head> tag.